:: Voetverzorging diabetes ! ...

Aandacht voor uw voeten is belangrijk, zeker als u diabetes hebt. Op den duur kunt u namelijk te maken krijgen met vervelende gevolgen van diabetes, ook wel late complicaties genoemd. Een van de meest voorkomende complicaties is de diabetische voet. Het is niet leuk om hierover te lezen, maar het is wel belangrijk om te weten. Vooral omdat u veel kunt doen om voetproblemen te voorkomen.

Complicaties ...
Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans u heeft op late complicaties. Problemen aan de voeten is er daar een van. Net als problemen met ogen, nieren, zenuwen of bloedvaten. Gelukkig krijgt niet iedereen met deze complicaties te maken. Bovendien kunt u zelf een heleboel doen om klachten te voorkomen. En als het toch mis gaat, zijn de problemen meestal goed te behandelen.

Oorzaken ...
Voetafwijkingen bij mensen met diabetes worden veroorzaakt door problemen met de bloedvaten en de zenuwen. Te vaak een te hoge bloedglucose kan op den duur de zenuwen in uw lichaam beschadigen. Dit kan leiden tot minder gevoel in uw voeten waardoor u warmte of pijn minder of helemaal niet voelt. Hierdoor is er een grotere kans op infecties en zweren. Omdat u bijvoorbeeld blaren en wondjes niet meer (goed) opmerkt. Het kan ook zijn dat u pijnscheuten of kramp krijgt in uw benen of voeten. Te vaak een te hoge bloedglucose tast ook de bloedvaten aan. Het bloed kan dan niet meer optimaal door het lichaam stromen. Dit merkt u eerst aan uw voeten, omdat voeten het verst verwijderd zijn van het hart. Door een minder goede bloeddoorstroming zijn de voeten vaak koud, rood van kleur en extra gevoelig voor kou en warmte.

Symptomen ...
De diabetische voet is onder andere te herkennen aan: droge voeten of kloofjes; minder gevoel in de voeten; tintelingen of pijn; vaak koude voeten; wondjes die moeilijk genezen en verkleuring aan tenen of voeten. Als u er op tijd bij bent en regelmatig laat controleren, voorkomt u ernstige infecties, standafwijkingen van de voet en in het ergste geval zelfs amputatie van teen of voet.

Voorkomen ...
U kunt veel zelf doen om klachten te voorkomen. Een paar tips:
- Bekijk uw voeten dagelijks. Let op genoemde symptomen en neem bij afwijking direct contact op met uw huisarts of podotherapeut.
- Verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters.
- Draag sokken van goede kwaliteit, zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.
- Loop niet op blote voeten en zorg voor degelijke (liefst platte) schoenen die goed passen. Koop nieuwe schoenen het liefst in de namiddag en loop ze voorzichtig in.
- Bewegen is goed voor de bloedsomloop, dus ook voor de voeten.
- Onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of harde naden.
- Knip uw nagels recht af en niet te kort.
- Gebruik geen kruik in bed, neem liever thermosokken.
- Voetgymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming. Daarvoor bestaan eenvoudige oefeningen.
- Was uw voeten regelmatig, maar neem geen voetbaden. Vermijd extreme temperaturen. Droog de voeten goed en deppend af. Wrijf droge voeten in met dunne olie of geschikte voetencreme.
- Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van uw voet. Dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plekken in de schoen.

Controle ...
Goede bloedglucosewaarden zijn van groot belang om complicaties zoals de diabetische voet te voorkomen. Ook als u net diabetes heeft. Regelmatige controle is belangrijk. Zowel door uzelf (dagelijks) als door een pedicure, podotherapeut of in de voetenpoli (minimaal een keer per jaar). Aarzel niet om dit te doen: het spaart uw voeten.

Met dank aan ...
Deze informatie is afkomstig van de diabetesvereniging.

Diabetesvereniging Nederland
Postbus 470
3830 AM
Leusden
www.diabetesvereniging.nl